Wie zijn we?

Wie-zijn-we

Wie zijn we?

Eigen Krachtvoer is een club van wildplukkers die het (tijdelijk) arm hebben. We trekken elke week de natuur in om wilde eetbare planten, paddestoelen, bessen, noten, zeevruchten en eieren te verzamelen. Dat maakt ons rijker. Niet alleen door het gratis voedsel, maar ook door de heerlijke maaltijden die we daarmee bereiden. Door de verbondenheid en vriendschap die we ontwikkelen en door het samen genieten. Naast de wildpluk wandelingen organiseren we workshops voedselconservering. Iedereen die bij de Voedselbank loopt en/of een minimuminkomen heeft is welkom. Onze uitvalsbasis is Amsterdam.

Hoe het begon.

Initiatiefnemers Mark Janssen en Dieuw van ’t Spijker kwamen elkaar in 2013 tegen in een bos waar ze paddestoelen plukten. Beiden liepen ze bij de Voedselbank. Ter plekke ontstond het idee om een wildpluk project te organiseren voor mede-voedselbankiers. Voedsel hoeven we immers niet te krijgen, we kunnen het ook zelf gratis plukken in de natuur. Iemand verzon meteen de naam van het project: Eigen Krachtvoer. Wat volgde heeft onze levens veranderd.

Ons Netwerk

Bij de excursies en workshops worden we geholpen door wildplukkers en koks als Zwanet Plomp, Lisette Nauta, Sanne van der Leij, Ellen Mookhoek, Elsje Bruijnesteijn, Edwin Cornelissen, Gerard Koopmanschap, Eke Mariën en Roel van Kollem.
Eigen Krachtvoer wordt voorts ondersteund door een Comité van Aanbeveling dat bestaat uit: Tanja den Broeder (Platform Eetbaar Amsterdam), Andries de Jong (Stichting Urgente Noden), Jurre van der Kamp (Voedselbank Amsterdam Zuid), Paul van Oosten (Protestantse Diaconie Amsterdam), Marius Singels (oud-coördinator Voedselbank Amsterdam Zuid), Irene Visch (Zuidmoes) en Else de Wit (CentraM).

Onze Stichting

Om ons project een stevige basis te geven hebben we begin 2015 de Stichting Eigen Krachtvoer opgericht.
De Raad van Toezicht bestaat uit Gee de Wilde, Sanne van der Leij en Petra Hunsche. Bestuurder is Mark Janssen.

Lees hier meer over de Stichting Eigen Krachtvoer
Jaarverslagen, Jaarrekeningen, Beleidsplan en Beloningsbeleid.

Sociale firma

Sinds 1 januari 2019 is Eigen Krachtvoer een sociale firma. Dat betekent dat we naast de eigen kracht ook de verdienkracht proberen te versterken. In 2020 willen we 40% van ons budget zelf verdienen door betalende deelnemers te werven voor onze excursies, workshops en diners. Daarnaast verdienen we aan de verkoop van onze producten. Het sociale doel van de firma is dat we voor minima met veelal een grote afstand tot de arbeidsmarkt perspectieven willen scheppen: zinvol bezig zijn, scholing en coaching, vrijwilligerswerk of betaald werk.

Onze financiers

Eigen Krachtvoer wordt in 2020 financieel ondersteund door Stichting DOEN, het Kansfonds en Stadsdeel Amsterdam Zuid. Zij dekken 60% van onze begroting, dat is het verlies dat de sociale firma dit jaar leidt. De bedoeling is dat Eigen Krachtvoer de komende jaren financieel steeds meer op eigen benen gaat staan.