Rivierkreeftjes

Rivierkreeftjes

Het zijn invasieve exoten, die Amerikaanse rivierkreeftjes. Voor 1984 kwamen ze niet voor in Nederland. Nu zijn het het er miljoenen. Het zijn plaagdieren, want ze verdringen de oorspronkelijke rivierkreeften en ze veroorzaken schade aan flora en fauna. Daarom kunnen ze beter opgegeten worden, en dat is helemaal geen straf (voor de mens).
In de grachten van Amsterdam zitten ze massaal. Ook in de plassen rond Amsterdam wemelt het ervan.
De simpelste manier om ze te vangen is met een touwtje waaraan je een stukje spek bindt. De rivierkreeft grijpt dat vast en laat niet los als je het touw optrekt. Behalve als hij boven water komt, dan voelt ie nattigheid en laat hij los. De kunst is daarom een schepnet onder zijn staart te houden op het moment dat hij boven water komt.
In ondiep water kan je een rivierkreeft vangen met enkel een schepnet. Je moet het net dan achter het beestje zetten, want hij loopt altijd naar achteren.
Je kunt ook fuiken zetten, maar daar heb je wel een vergunning voor nodig. Met wat kippengaas kan je zelf een fuik maken en op internet circuleren allerlei instructiefilmpjes daarvoor.
Onze Italiaanse kok Andrea bereidt rivierkreeftjes graag in een pasta of pizza frutti di mare. Verwerken in een salade of een kreeftencocktail is ook een goed idee. De schalen kunnen de basis vormen voor een kreeftensoep. En met de schalen kan je ook een heerlijke schaaldierolie bereiden (zie het recept in de Conserveergids op bladzijde 95).