Item of de maand

Het is nu het seizoen om flink speenkruid te plukken. Speenkruid (Ranunculus ficaria) komt uit de ranonkel familie en de bladeren bezitten veel vitamine C. Het plantje is een heerlijke aanvulling in je voorjaarssalade. Maar ook de bloemknoppen zijn smakelijk als je ze net als kappertjes op pekel zet. Oude namen voor deze plant zijn ‘vijgwortel’, ‘Hoaneklootjes’ en ‘katteklootjes’. De naam ‘speenkruid’ is volgens sommigen afgeleid van de vorm van de knolletjes, die op kleine speentjes lijken. Volgens anderen is de naam afgeleid van de toepassing tegen aambeien, oftewel speen.
De bladeren zijn in het vroege voorjaar al te plukken, ook tijdens de bloei ( wat door vele boeken wordt afgeraden wegens de toename aan giftstoffen). De knollen kunnen vanaf de zomer tot in het voorjaar worden opgegraven.
De jonge bladeren kunnen verwerkt worden in soepen, salades, groene saus. De knolletjes kunnen rauw of geblancheerd worden. Ook kun je de kleine knollen kort frituren. De bloemknoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd.
Tijdens de bloei ontwikkelt de plant in de bladeren protoanemonine en saponine, giftige stoffen. Maar dit gif wordt niet in je lichaam opgeslagen. Wanneer je mond begint te branden dan weet je dat een halve kilo net iets te veel is om in een keer te consumeren. Je moet vanaf de bloei dan ook geen grote hoeveelheden consumeren.