Ganzenei

Week van het GANZENEI

 

Week van het GANZENEI

15-20 maart 2021

Excursies
Workshops
Diner
Proeverij

Eigen Krachtvoer heeft een vergunning om ganzeneieren te rapen. Onder meer vanwege het vliegverkeer van Schiphol. Vaak worden eieren vernietigd, maar wij eten ze liever op. Het is prima voedsel.

In de Week van het Ganzenei gaan we elke dag op jacht in kleine groepjes (2 tot 4 personen). Als er geen 1,5 meter is, dragen we mondkapjes. In een bootje varen we tussen de veeneilandjes, in een prachtig landschap. Zin om eens mee op avontuur te gaan? Dat kost slechts € 25.
In workshops oefenen we met het conserveren van ganzeneieren. Advocaat van ganzenei (‘Gansvocaat’ noemen we dat) is ons succesproduct. Maar onze mayonaise (‘Ganzonaise’) mag er ook zijn. Lemon curd van ganzenei is heerlijk op een plakje cake (jawel, bereid met het juiste ei). We leren hoe we eieren kunnen pasteuriseren en hoe je het eiwit kunt gebruiken om meringues en pavlova te maken. De workshops hebben maximaal 4 deelnemers. Ze kosten € 15 pp.
Ons wildplukrestaurant verzorgt 3-gangen-menu’s met ganzenei. Het kan worden besteld of afgehaald voor € 15 (korting met stadspas).
De Week sluit af met een online Proeverij, waarin we onze lekkerste ganzenei-producten serveren. Het proefpakket wordt aan huis bezorgd voor € 25. Het bevat ook het receptenboekje met onze lekkerste ganzenei-recepten.
Verse ganzeneieren zijn de hele maand bij ons te bestellen (voor € 1 per stuk). Een idee voor Pasen?

Zie de agenda voor de data. Reserveer voor excursies bij Mark (06-12820132), Voor workshops en maaltijden reserveren bij Maria (06-18090698).

Waarom zou je eigenlijk ganzeneieren eten? Welnu, de gans is oververtegenwoordigd in ons land. Er heerst een plaag, zegt men wel. Daarom worden eieren vernietigd en worden ganzen vergast of afgeschoten. Wij vinden het veel diervriendelijker om eieren weg te halen ter geboortebeperking en om die eieren als voedsel te gebruiken. Er is al veel te veel voedselverspilling.

Het aantal ganzen in ons land is de afgelopen 20 jaar sterk toegenomen. Nederland is steeds aantrekkelijker geworden voor ganzen door de klimaatopwarming en door het nieuwe raaigras dat de boeren hebben gezaaid en dat vetter en smakelijker is. Ganzen veroorzaken schade aan landbouwgewassen en aan de natuur. Hun uitwerpselen veroorzaken overlast, maar het ernstigste is dat ganzen gevaar opleveren voor het vliegverkeer. In een straal van 20 km rond Schiphol leven zo’n 60.000 ganzen. Jaarlijks vinden er honderden ‘vogelaanvaringen’ plaats, waarbij de gans door zijn gewicht het grootste risico vormt. Het aantal aanvaringen vertoont een stijgende lijn. Daarom is er een ‘ganzenbeheerplan’ opgesteld, waarbij de populatie wordt teruggedrongen via afschot, vergassing en ‘nestbehandeling’. Dat laatste houdt in dat eieren en nesten worden vernietigd en dat is diervriendelijker dan om ganzen te doden. Maar in plaats van eieren te vernietigen en prima voedsel te verspillen, pleiten wij ervoor om ganzeneieren op te eten.

Eigen Krachtvoer kreeg toestemming om eieren van de Schipholgans te rapen in een klein natuurgebied vol sloten en veeneilandjes. We maken spannende tochten met een bootje en leggen aan bij eilandjes, waar we door het riet en het moeras ploeteren. Zodra je in de buurt van een nest komt, vliegt de gans op en verraadt daarmee zijn broedplaats. Wilde ganzen zijn heel schuw, in tegenstelling tot de tamme ganzen in de stad (de zogenaamde soepganzen) die agressief kunnen zijn en hun nest verdedigen. Soms vind je een nest dat leeg lijkt te zijn, maar bij nadere inspectie eieren bevat die zijn afgedekt met een laagje riet. Er zitten vaak 6 tot 8 eieren in een nest, maar 10 of 12 komt ook voor.

We laten altijd een ei liggen in het nest, waardoor de gans nieuwe eieren gaat leggen. Een paar weken later halen we die weer weg. Zielig voor de ganzenmoeder, maar in elk geval beter dan vergast te worden.

Zie voor data Ganzenei Excursies, Diners en Workshops
Agenda

Eigen Krachtvoer heeft veel ervaring met ganzeneieren en heeft heerlijke recepten en conserveer technieken beschreven in Het Ganzenei Boekje met o.a. recepten en conserveer technieken.

Te bestellen bij Boeken

15aSpecial
15gSpecial
15bSpecial
15cSpecial
15eSpecial