Brandnetels ernstig bedreigd

Brandnetel bedreigd
De brandnetelstand neemt af in ons land. Deskundigen zien de oorzaak in de toenemende populariteit van het wildplukken. Boswachters maken zich zorgen en zijn van plan om veel strenger te gaan handhaven. Want het is stroperij en dat kan bestraft worden met boetes tot 4500 euro. Het moet maar eens afgelopen zijn, vinden zij.

Onderzoek wijst uit

Onderzoekers van de Radbout Universiteit hebben aangetoond dat het aantal brandnetels vorig jaar met 0,18 % is gedaald. “In dit tempo zal de brandnetel in de volgende eeuw zijn uitgestorven”, zegt professor Spring in ’t Veld. “Mensen beseffen niet welke belangrijk rol de brandnetel speelt in ons ecosysteem. Het is niet voor niets dat ze overal groeien. Je kan zeggen dat het ecosysteem valt en staat bij een floriserend aantal brandnetels. Allerlei diersoorten zijn afhankelijk van de brandnetel, denk bijvoorbeeld aan het paarse neteltorretje. Een zeldzaam diertje dat bescherming behoeft. Bovendien hebben brandnetels een nuttige functie, omdat ze ervoor zorgen dat wandelaars op de paden blijven.”

Onkruid bestaat niet
Boswachter Wim Schippers van Natuurmonumenten is er helemaal klaar mee. Hij maakt het mee dat hele busladingen Polen door het bos komen struinen. Na afloop van zo’n strooptocht valt er geen brandnetel meer te bekennen. Ze maken er allerlei dingen van: brandnetelsoep, brandneteljam, brandnetelsiroop, brandnetelwijn, brandnetelzalf en ga zo maar door. Mensen denken dat ze zomaar alles kunnen doen, want het is toch maar onkruid. Maar onkruid bestaat niet. Als mensen niet van sommige planten houden, is dat nog geen reden om ze te discrimineren. Alle planten hebben recht op leven, ook het zogenaamde onkruid.
“De volgende die ik betrap op het plukken van een brandnetel slinger ik op de bon”, zegt Schippers vastbesloten.

Stroperij
Jan Commazet is Juridisch medewerker van Natuurmonumenten en licht ons voor. Volgens artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht is wildplukken een economisch delict. Hij leest voor: “Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.”
“Het is duidelijk dat je zonder onze toestemming nog geen keutel op mag rapen van ons terrein”, zegt Commazet. “En ons beleid is strikt: het is verboden om wat dan ook weg te halen uit onze natuurgebieden. Zelfs de keutel van je hond mag je niet weghalen. Honden zijn trouwens in de meeste gebieden niet gewenst.”

Eutrofiëring
De brandnetel heeft baat bij eutrofiëring. Dankzij de stikstof bloeit de plant. Dus door poep, kak en mest. Maar nu moet ook de stikstof bestreden worden. Een extra bedreiging van de brandnetel. Mijn goede vriend Fritz Perls zei het al: “There is dogshit, bullshit and elephantshit”. Alle beetjes helpen.

Eén gedachte over “Brandnetels ernstig bedreigd”

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.