Surinaamse Tafelzuur van komkommer en rode ui.

Ingrediënten:

Basisingrediënten:
200ml water
1 eetlepel zout
1 eetlepel suiker
100ml (biologische) azijn
1 komkommer
1 rode ui
8 pimentbolletjes

Kruiden:
1 kruidnagels
1 laurierblad

Groenten:
Kleine roosjes bloemkool
Reepjes wortel (ongeveer halve cm dik)
Reepjes paprika

Optioneel (voor een pittige variatie):
Voeg ½ Madame Jeanette of Adjoema peper toe, in reepjes gesneden. Let op Adjoema is nóg pittiger dan Madame Jeanette.

Bereiding:

Los de suiker en zout op in het water. Schenk de azijn erbij. Snijd de komkommer in de lengte en dan in plakjes en de rode ui in mooie reepjes. Neem een plastiek bak of glazen (weck)pot en meng daarin de komkommer, rode ui, het azijnmengsel, de pimentbolletjes en evt. andere kruiden. De komkommer en ui moeten helemaal onder het vocht staan.

Laat het geheel een nachtje (of minimaal 4 uur) intrekken. Surinaams tafelzuur kan je in de koelkast zeker een week (of langer) bewaren. Eet smakelijk!

Bron: Het bovenstaande recept werd ons bezorgd door Melita Labort.

tafelzuur01

Melita Labort, stralend als altijd