Humus van daslook

220 g geweekte kikkererwten (of 1 blik kikkererwten, uitgelekt)
2 el tahin
Sap van een 1 citroen
15 daslookblaadjes
Olijfolie, extra vierge
Peper & Zout

Laat circa 120 g droge kikkererwten 12 uur weken. Kook ze dan 2 uur op zacht vuur tot ze zacht zijn en laat ze afkoelen. Ze verdubbelen bijna hun gewicht (sneller is het om een blik te openen en uit te laten lekken, maar dat is duurder en minder lekker).

Snijd de steeltjes en onderste nerf van de daslookblaadjes. Blancheer de daslook kort in kokend water. Laat uitlekken en knijp het vocht uit. Hak de daslook fijn. Meng de kikkererwten, tahin, het citroensap en de daslook met de olijfolie tot een crèmige massa in de blender (of gebruik de staafmixer in een maatbeker). Proef en beoordeel de consistentie. Voeg zo nodig extra olie, daslook, peper of zout toe. Naar wens kan za’atar (kruidenmengsel uit het Midden Oosten) of komijnpoeder worden toegevoegd. Knoflook is echt overbodig.